Muodoslompolo

Magisk orientering på extremt fin tallhed

Nära Muodoslompolo norr om Pajala i övre Norrbotten har vi hittat ett av Sveriges häftigaste områden för orientering, sandheden Särkitievat.

Ta chansen att orientera på denna otroligt häftiga plats i den nordligaste delen av Sverige: sandheden Särkitevat nära Muodoslompolo norr om Pajala. En renbetad och extremt snabblöpt tallhed med detaljerad och helt unik gropterräng. Den perfekta kombinationen av hög fart och bra orientering. Det är så fint att vi bara inte kunde låta bli att ta fram en karta, så nu finns en helt nyritad orienteringskarta av högsta kvalitet här. Välkomna till Norrbotten i sommar!

Om Särkitievat

Särkitievat bjuder på extremt fin gropterräng och renbetad sandhed med ungefär lika bra löpbarhet som en välklippt golfbana. Markytan är helt perfekt slät och följer höjdformerna med matematisk precision. Ovanpå marken finns absolut inget som hindrar farten. Egentligen är det ganska enkelt tekniskt om man bara håller fokus eftersom det är så öppet och tydligt, men släpper man kartkontakten en sekund för länge blir det riktigt svårt att hitta tillbaka till flytet igen. Som helhet är Särkitievat ett av de absolut häftigaste områden vi sett för orientering, så unikt att det bara måste upplevas!

Träningskartor

För er som vill uppleva orientering i Särkitievat finns nu träningskartor att köpa här på vår hemsida. Vi har lagt 4 olika banor med olika längd (4 km, 7 km, 11 km eller 16 km). Svårigheten är lika för alla, “svart” svårighet tekniskt men mycket bra framkomlighet. Det går också att beställa blanka kartor utan banpåtryck.

Banorna kommer att finnas på Livelox för er som vill jämföra era tider med andra som sprungit. Med hänsyn till samebyn och renarna i området kommer inga fysiska kontrollmarkeringar att användas i skogen. Istället kommer banorna finnas tillgängliga i appen UsynligO, som fungerar som en virtuell kontrollmarkering där mobiltelefonen ger ett ljud när den är vid kontrollen.

Kartan är ritad hösten 2020 av Håkan Svensson och P-O Derebrant och trycks i skala 1:7500 med 2,5 meters ekvidistans. Skala och ekvidistans är valda för att ge bästa möjliga upplevelse av området med tanke detaljrikedom och läsbarhet. Alla kartor är tryckta med certifierat digitaltryck för att ge bra kvalitet och läsbarhet.

Träningskartan kostar 250 kr och skickas med post. Då ingår vald karta enligt ovan samt ett unikt tygmärke med motiv från området. Priset för träningskartor är valt för att kunna finansiera kartritningen. Eventuellt överskott i Obygdens OK går dessutom direkt till att rita nya orienteringskartor i riktigt unika och häftiga områden. Med hänsyn till samebyn, markägarna och områdets naturvärden är det viktigt att vi har koll på hur många som besöker området. Vi ber er därför att endast vara en person som orienterar i området per beställd karta.

Hitta hit

Särkitievat ligger i norra Tornedalen strax norr om Muodoslompolo i Pajala kommun. De allra flesta har lång resväg hit, men för er som uppskattar riktigt fin orientering och gör resan till en upplevelse i sig så kan vi lova att det är värt resan. Särkitievat ligger precis vid riksväg 99 genom Tornedalen och är ett givet stopp för er som är påväg till Treriksröset eller Nordnorge. Från Luleå är det ca 4h körtid med bil och från Kiruna eller Gällivare 3h. Från Rovaniemi i Finland är det ca 3h körtid och från finska skidorten Ylläs bara drygt 1h. Närmaste tätort är Muonio i Finland som ligger precis över gränsen från Muodoslompolo.

För den som vill springa mer orientering i Norrbotten kan vi rekommendera kartan Moskojärvi mellan Gällivare och Kiruna, Abiskokartan vid Abisko i Lapplandsfjällen eller Kronogård utanför Jokkmokk. Runt Boden och Luleå finns också en hel del fina kartor. Inget av de här områdena ligger direkt nära Särkitievat, men om man reser med bil söderifrån kan de passeras i en lagom lång rutt på några dagar genom övre Norrbotten. Vill ni ha fler tips på orientering i Norrbotten eller kontaktuppgifter för att få tag på övriga kartor så går det bra att höra av sig till oss på info@obygdshelgen.se så hjälper vi gärna till.

Köp träningskarta

Med varje beställd karta ingår en tryckt karta med vald bana samt ett specialdesignat tygmärke. Vi skickar också med ett informationsblad och plastfickor. Kartorna kostar 250 kr styck.

Kartorna betalas via Swish: 123-2260248 eller Bankgiro: 5270-6041.
Internationella betalningar till vårt konto med IBAN-nummer: SE73 9020 0000 0902 5039 9018
och BIC/SWIFT-adress: ELLFSESS

Beställningen kommer att skickas till dig med post inom en vecka från att vi mottagit din betalning. Vi skickar även kartor utanför Sverige, ange då land efter ort nedan.